FN-udsending skal med til møde i Moskva om Syrien

FN's særlige udsending til Syrien, Staffan De Mistura, vil være repræsenteret ved forhandlinger om Syrien i Moskva i dagene 26. til 29. januar, oplyser hans talskvinde, Juliette Touma.

- Det er på russisk initiativ, og forhandlingerne har til formål at bane vej for drøftelser mellem de krigende parter i Syrien, siger Touma.

- Den særlige FN-udsendings kontor får repræsentanter med til disse forhandlinger, og De Mistura støtter ethvert initiativ, som har fredelige og diplomatiske løsninger for øje i Syrien, tilføjer talskvinden.

Syriens regime siger, at det er parat til at deltage i "forberedende konsultationer" i Moskva i det nye år om mulige fredsforhandlinger med henblik på at få afsluttet borgerkrigen.

Moskva, der er den vigtigste allierede for Syriens præsident, Bashar al-Assad, har presset på for at få genstartet forhandlinger, som brød sammen i Genève i februar.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, sagde tidligere i denne måned, at han ønsker at se syriske oppositionsgrupper nå til enighed om en fælles linje, før direkte forhandlinger kan blive arrangeret med styret i Damaskus.

Det syriske regime har i denne måned ført forhandling med De Mistura om en mulig "fastfrysning" af kampene i den nordlige storby Aleppo, siger FN-diplomater.

Staffan de Mistura foreslog i oktober Sikkerhedsrådet at "der skulle gennemføres "fastfrosne zoner" eller lokale våbenhviler i Syrien, der har været hærget af krig i snart fire år.

Aleppo vil ifølge De Mistura være oplagt for en sådan plan.

Der er imidlertid langt mellem parterne, da regimet under præsident Bashar al-Assad vil have begrænset våbenhvilerne til byen Aleppo, mens oprørerne vil udvide dem hele vejen op til den tyrkiske grænse.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip