FN vil udrydde statsløshed på kun 10 år: I hører til

10 millioner mennesker i verden er statsløse, men nu melder FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, ud, at ingen skal stå uden en hjemstat om 10 år - i 2024.

UNHCR lancerer tirsdag en global kampagne under navnet "I Belong" (Jeg hører hjemme, red.), der sætter fokus på statsløse personer. De mangler statsborgerskab eller nationalitet og dermed også de menneskerettigheder, der følger med.

Det fører ifølge UNHCR blandt andet til, at børn nægtes skolegang og kan få svært ved at få et job.

FN's højkommissær for flygtninge, António Guterres, skuespilleren Angelina Jolie, nobelprisvinderen Desmond Tutu og flere end 20 andre kendisser har skrevet under på et åbent brev, hvor der står, at det er på tide at udrydde statsløshed her 60 år efter, at FN vedtog at beskytte statsløse.

- Statsløshed kan betyde et liv uden uddannelse, lægehjælp eller lovligt arbejde - et liv uden mulighed til at bevæge sig frit, uden fremtid eller håb, står der i brevet.

Langt de fleste statsløse er blevet det på grund af etnisk diskrimination, religion eller køn. 27 lande i verden nægter for eksempel kvinder retten til at videregive deres nationalitet til deres børn.

Det største antal statsløse i verden findes ifølge FN i Myanmar, det tidligere Burma, hvor Rohingya-muslimerne, der er kommet fra Bangladesh, står uden statsborgerskab, da Myanmar betragter dem som ulovlige indvandrere.

Derudover mangler 600.000 personer fra det tidligere Sovjetunionen stadig statsborgerskab 20 år efter unionens sammenbrud.

"I Belong"-kampagnen har til formål at indsamle 10 millioner underskrifter på at udrydde statsløshed inden 2024.

- I modsætning til mange væbnede konflikter ligger beslutningen om at løse problemet med statsløshed inden for enhver regerings magt, siger FN's højkommissær for flygtninge, António Guterres.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip