FN's klimaeksperter til rige lande: Lad olien ligge

Skrevet af admin

06/04/2014

Dagens topnyheder

FN's klimapanel opfordrer i sin tredje rapport verdens rige lande til at droppe afhængigheden af olie og kul.

I det seneste udkast til rapporten slår klimaeksperterne i IPCC fast, at tre fjerdedele af verdens kul- og oliereserver bør blive i undergrunden, skriver den norske avis Aftenposten.

Delrapporten handler om, hvad der kan gøres for at løse problemet med klimaforandringerne. Og eksperterne slår fast, det er nødvendigt at nedbringe udledningen af ​​drivhusgasser med 40 til 70 procent fra det nuværende niveau.

Hvis det skal lade sig gøre, skal der sættes gang i en såkaldt "ekstremudbygning" af vedvarende energiformer, der skal udvindes så meget kernekraft som forsvarligt, og så skal der satses på at sætte en pris på CO2-udledningen, der gør investeringer i opsamling af CO2 rentable, skriver Aftenposten.

FN's klimarapporter udkommer hvert syvende år. Den seneste rapport er organisationens femte, og den er opdelt i tre delrapporter og en opsamlende rapport.

Første del af FN's femte klimarapport blev udsendt i september sidste år.

Den konkluderede blandt andet, at klimaforandringer med stor sandsynlighed er menneskeskabte. Desuden lød de dystre fremskrivninger på temperaturstigninger og havstigninger på helt op mod en meter.

Anden del, der blev offentliggjort for knap en uge siden, omhandlede klimaforandringernes konsekvenser og pegede på, at den globale opvarmning blandt andet kan komme til at skabe flere konflikter, hungersnød og oversvømmelser og flygtningekriser.

De tre rapporter bliver til efteråret samlet i en såkaldt syntese-rapport, der bliver færdiggjort på en konference i København i slutningen af oktober.

/ritzau/NTB