FN's Sikkerhedsråd vil forbyde terrorrejser i resolution

FN's Sikkerhedsråd kræver onsdag, at alle medlemslande gør det til en alvorlig forbrydelse for dets borgere at rejse til udlandet for at kæmpe for militante grupper.

Det sker gennem en resolution, der gør det til en alvorlig forbrydelse for borgere at rejse udenlands og støtte grupper som Islamisk Stat (IS), som det sker i Irak og Syrien.

Det sagde USA's præsident, Barack Obama, da han onsdag aften dansk tid indledte et møde for de 15 lande i Sikkerhedsrådet.

De 15 medlemslande af rådet vedtog enstemmigt resolutionen, som USA står bag. Den forpligter landene til at "forebygge og bekæmpe" rekruttering og rejser til udenlandske konflikter.

Resolutionen vedtages i henhold til kapitel syv i FN's charter, hvilket gør den bindende for de 193 medlemslande af FN.

Samtidig giver den Sikkerhedsrådet myndighed til at håndhæve beslutninger med økonomiske sanktioner eller anden magt. Resolutionen indebærer blandt andet en skærpet grænsekontrol og internationalt samarbejde mellem landene.

Resolutionen vedtages, efter at flere vestlige statsborgere er rejst til Irak og Syrien for at kæmpe under eksempelvis den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

Det vurderes, at omkring 12.000 personer fra flere end 70 nationer er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe med militante grupper.

Men resolutionen er rettet mod krigere, der rejser til konflikter overalt i verden.

Tidligere onsdag sagde Obama på FN's Generalforsamling, at resolutionen understreger medlemslandenes ansvar for at imødegå voldelig ekstremisme.

- Men resolutioner skal følges op af konkrete forpligtigelser, så vi er ansvarlige, når vi kommer til kort.

- Næste år skal vi alle være klar til at fortælle om de konkrete skridt, vi har taget for at bekæmpe ekstremistiske ideologier i vores egne lande, sagde Obama forud for mødet i Sikkerhedsrådet.

Emnet står højt på dagsordenen verden over, efter at Islamisk Stat vinder frem på slagmarkerne i Irak og Syrien. Det sker blandt andet på grund af en større mængde vestlige borgere, der rejser til de to lande for at kæmpe under de militantes karakteristiske sorte flag.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip