FN's udsending kræver forsvar af Kobani mod IS

Det internationale samfund skal handle øjeblikkeligt for at forsvare den kurdiskdominerede syriske grænseby Kobani, der er overordentlig tæt på af at falde i hænderne på den voldelige jihadistgruppe Islamisk Stat (IS), oplyser FN's fredsudsending i Syrien tirsdag.

- Hele verden, alle os, vil beklage det dybt, hvis Isil (Islamisk Stat, red.) er i stand til at overtage en by, der med stort mod har forsvaret sig selv, men snart ikke er i stand til at gøre det længere. Vi er nødt til at handle, siger udsendingen Staffan de Mistura i en erklæring.

Manglende vilje til at indsætte landstyrker til støtte for luftangrebene mod IS og Tyrkiets tilbageholdenhed med at engagere sig militært har beseglet Kobanis skæbne, siger analytikere tirsdag.

Den seneste episode i IS' fremrykning i Syrien og Irak har udfoldet sig langsomt og smertefuldt i påsyn af alle de 60 lande, der deltager i den amerikansk ledede koalition for at bekæmpe de voldelige jihadister, mener analytikerne.

Senest har Tyrkiet dog anmodet USA om at øge antallet af luftangreb for at undgå, at de militante medlemmer af IS erobrer Kobani, der grænser op til Tyrkiet.

- Vores regering har over for amerikanske politikere understreget nødvendigheden af øjeblikkeligt at øge antallet af luftangreb på en mere aktiv og effektiv måde, siger vicepremierminister Yalcin Akdogan ifølge kommentarer, offentliggjort på tv-stationen A Habers netside.

De oprørske jihadisters fremrykning ind i den sydvestlige del af Kobani har øget presset på Ankara for at involvere sig i konflikten. Kritikken breder sig ifølge nyhedsbureauet Reuters blandt Tyrkiets eget kurdiske samfund, som beskylder regeringen for passivitet.

Nato-medlemslandet Tyrkiet har indtil videre modtaget flere end 180.000 kurdiske flygtninge fra Syrien på flugt fra kampene i og omkring Kobani. Men Tyrkiet deltager ikke i den amerikansk ledede koalition mod de sunnimuslimske oprørere.

Tyrkiet mener overordnet, at kampagnen skal have til formål at fjerne Syriens præsident, Bashar al-Assad.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip