FOA: Dagpengereformen var en maskeret spareøvelse

Ledige skulle piskes, så statskassen kunne skrabe flere penge sammen.

De hårde ord kommer fra fagforbundet FOA, efter at en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år ikke har haft den ønskede effekt.

- SFI-undersøgelsen understreger, at dagpengereformen ikke var en hjælpende hånd, men derimod en ren straffeaktion mod de ledige, siger FOA's forbundsformand Dennis Kristensen i en kommentar.

- Og det var præcist det, fagbevægelsen sagde, da reformen blev vedtaget. Alle argumenterne om at hjælpe de ledige i beskæftigelse frem for at lade dem fortsætte på dagpenge ville vise sig at være ét stort blålys. Reformen ville blive en maskeret spareøvelse. Ledige, der piskes, ville ikke kunne job, der ikke eksisterede, tilføjer han.

Et af hovedformålene med ændringen af dagpengereglerne i 2010 var, at reformen skulle få flere i arbejde, men det er ikke sket "i nævneværdig omfang", konstaterer SFI efter at have undersøgt sammenhængen mellem den forkortede dagpengeret og tilbøjeligheden til at komme i arbejde.

Derimod har der været penge at spare, konstaterer SFI-forsker Anders Bruun Jonassen, der har lavet rapporten.

- Man har nok overvurderet beskæftigelseseffekten forbundet med dagpengeperiodens udløb. Der er selvfølgelig en besparelse forbundet med at halvere dagpengeperioden, men det ser ikke ud til, at det i væsentlig grad hjælper folk hurtigere i beskæftigelse, siger han.

Mod slutningen af dagpengeperioden kan der dog spores en "lille effekt".

Tre måneder før dagpengeperiodens udløb stiger tilbøjeligheden til at komme i beskæftigelse. Men ifølge rapporten er det kun cirka en procent af dagpengemodtagerne, der finder et job tidligere, end de ville have gjort med en længere dagpengeperiode.

Dennis Kristensen opfordrer derfor politikerne til at komme med nye tiltag.

- Nu må der altså findes nogle midlertidige løsninger for de ledige, indtil dagpengekommissionen kommer med sit forslag til et nyt dagpengesystem, siger han.

Undersøgelsen fra SFI er baseret på 50.600 dagpengeforløb.

/ritzau/

 

Dagens Gossip