Fodboldlegenden Eusebio er død

Den portugisiske fodboldlegende Eusebio da Silva Ferreira - bedre kendt som Eusebio - er død.

Det rapporterer det portugisiske nyhedsbureau Lusa søndag formiddag og citerer hans gamle klub Benfica.

Eusebio, der blev 71 år, døde af hjertestop natten til søndag.

Han er en af de største figurer nogensinde i portugisisk og international fodbold, og han var kendt som en meget hurtig og målfarlig angriber i absolut verdensklasse.

Han var samtidig en dygtig dribler. Derfor fik Eusebio tilnavnet "Den Sorte Panter" på grund af angriberens "katteagtige" driblefærdigheder, som han havde tilegnet sig ved at spille gadefodbold som barn.

Eusebio blev født i Mozambique, men var blandt de første professionelle fodboldspillere, der tog rejsen fra det afrikanske kontinent til Europa for at prøve lykken.

Ved VM i fodbold i 1966 blev han topscorer for Portugal med ni mål og hjalp holdet til en tredjeplads. Året forinden blev han kåret til den bedste spiller i Europa. Han nåede at spille 64 landskampe, hvor det blev til 41 mål.

- Verdensmesterskabet i 1966 var højdepunktet i min karriere. Vi tabte godt nok semifinalen, men portugisisk fodbold sejrede stort, har Eusebio efterfølgende sagt ifølge Fifa.com.

Eusebio spillede hele 15 sæsoner for det portugisiske storhold Benfica, som han vandt Europa Cuppen for Mesterhold sammen med i 1962. På klubplan blev det desuden til 11 portugisiske mesterskaber og fem pokaltitler.

I 745 officielle kampe nåede Eusebio op på imponerende 733 scoringer, hvorfor han også snuppede topscorertitlen i den portugisiske liga adskillige gange.

Selvom Portugal senere er blevet begunstiget af store fodboldspillere som Luis Figo og Cristiano Ronaldo, betragtes Eusebio fortsat af mange som den ubestridt største portugisiske stjerne i historien.

Uden for Benficas stadion står en bronzestatue af Eusebio som et evigt minde om klublegenden.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip