Fodfejl spænder ben for skifergasboring

Den omstridte boring efter skifergas i undergrunden i Frederikshavn Kommune bremses nu midlertidigt af Natur- og Miljøklagenævnet, skriver Nordjyske Stiftstidende.

For nylig gav et stort flertal i byrådet i Frederikshavn det franske energiselskab Total tilladelse til en prøveboring efter skifergas. Men Natur- og Miljøklagenævnet har nu ophævet kommunens tilladelse til etablering af to boringer efter vand, der skal bruges i forbindelse med prøveboringen.

Ifølge klagenævnet er tilladelserne givet på et for tyndt grundlag.

- Frederikshavn Kommunes afgørelse er truffet på et så mangelfuldt grundlag, at dette bør føre til en ophævelse og hjemvisning, mener nævnet.

Kommunen skal blandt andet give en vurdering af påvirkningen af vandboringerne på henholdsvis 170 meter og cirka 60 meter, og nævnet vil vide, hvilke grundvandsmagasiner der berøres.

Nævnet efterlyser også vurdering af en række tekniske forhold omkring boringerne. Afgørelsen betyder mindst to måneders udsættelse af boringerne.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men jeg mener, der er tale om mindre unøjagtigheder, som vi selvfølgelig får rettet, siger Anders Brandt Sørensen (S), formand for kommunens plan- og miljøudvalg, til avisen.

Sagen kan ordnes administrativt, men udvalgsformanden vil have den behandlet politisk i såvel plan- og miljøudvalget som byrådet.

- Vi vil ikke beskyldes for at prøve at skjule noget, siger Anders Brandt Sørensen. Han har før efterlyst større statsligt engagement i sagen.

Den ny sagsbehandling kan tidligst ske til august. Klagen har opsættende virkning, og når der er truffet en ny afgørelse, er der fire ugers klagefrist.

Protestbevægelsen Skifergas Nej Tak har varslet, at den laver en teltlejr ved siden af prøveboringen for at skabe uro omkring boringerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip