Fødevarebranchen glæder sig over kædekontrol

Det vækker glæde i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, at fredagens brede politiske aftale om fødevaresikkerhed, det såkaldte Fødevareforlig 3, indeholder centralisering og effektivisering af kontrollen i kæder.

Kædekontrollen indebærer, at man ikke behøver at kontrollere hver enkelt virksomhed i en kæde, men man i stedet kan kontrollere på hovedniveau. Det sparer virksomhederne for penge, siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

- Man kan tage fat i hovedvirksomheden og sige, at nu skal tingene gøres på en anderledes måde, og så skal de give beskederne videre.

- Det gør det bare meget, meget nemmere for de andre i kædevirksomheden både at skulle implementere de ting, der skal være anderledes, samtidig med man sparer penge på kontrollen, siger hun til Ritzau.

Generelt roser Karen Hækkerup fødevareforliget, der er indgået mellem regeringspartierne, SF, Enhedslisten, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Forliget sikrer 354,4 millioner kroner i perioden 2015-2018 til at forbedre fødevaresikkerheden.

Hækkerup jubler også over, at smiley-ordningen forbliver uændret.

- Vi har været meget bekymrede for, hvad der var lagt op til, men smiley-ordningen fortsætter på den måde, som forbrugerne kender den, og det ved vi, at de danske forbrugere er glade for, siger hun.

Landbrug & Fødevarer kunne dog godt have ønsket, at der var mere fokus på eksport i aftalen, så det blev lettere at afsætte varer til udlandet.

Også erhvervsorganisationen Dansk Erhverv roser aftalens indhold, der blandt andet sikrer mere målrettede kontroller.

- Kontrollen bliver med forliget mere intelligent og målrettet mod de områder, hvor udfordringerne er, siger markedschef i Dansk Erhverv Lotte Engbæk Larsen.

- Det er også utroligt positivt, at der skal gennemføres en evaluering af, hvordan myndighederne sanktionerer virksomheder, da der er behov for en mere ensartet praksis på området, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip