Fødevareminister: Hjælp til landbruget giver 1600 job

Det vil kunne mærkes på beskæftigelsen, at regeringen vil målrette penge fra landdistriktsprogrammet til investering i mere miljøvenlige og moderne stalde.

Det mener fødevare minister Dan Jørgensen, som vurderer, at der vil være 1600 nye arbejdspladser i primærlandbruget og en "betydelig" afledt beskæftigelse i andre erhverv, hvis regeringen får opbakning til at afsætte 852 millioner kroner til stalde.

- Det er hårde tider for landbruget, men de investeringer, der kommer ud af den her indsats, gavner væksten og konkurrenceevnen for sektoren på lang sigt.

- Der er masser af investeringslyst derude, så jeg håber, at det her kan hjælpe til at få forløst noget mere af det potentiale, der er i landbruget, siger Dan Jørgensen.

Pengene kommer fra Landdistriktsprogrammet, der primært består af EU-midler. Der er med andre ord ikke tale om, at regeringen finder nye penge til landbruget ved at skære andre steder eller øge skatterne.

Regeringen håber derfor, at et flertal i Folketinget vil bakke op om at målrette pengene til tilskud til at renovere stalde eller bygge helt nye og grønne teknologier på bedrifterne.

Alt efter projektet kan den enkelte landmand få op til 40 procent af projektets pris i støtte, og regeringen regner med, at det i alt vil give investeringer i landbruget for ca. 3,3 milliarder kroner.

- Danske landmænd skal konkurrere på at producere grønt og med et højt niveau af dyrevelfærd. Begge dele får vi mere af med de penge, vi i de kommende år vil skyde i landbruget, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Samtidig kommer der en håndsrækning til de danske mælkeproducenter, der lige nu skylder EU cirka 195 millioner kroner, fordi man har produceret mere, end kvoterne tillader.

De penge kan nu afdrages rentefrit over tre år i stedet for at skulle falde på én gang. Dermed bliver der også mere at investere i vækst og arbejdspladser, mener Dan Jørgensen.

Fra 1. april er det slut med EU's mælkekvoter, og derfor vil mælkebranchen ikke løbe ind i et lignende problem i fremtiden.

Regeringen vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om landdistriktsprogrammet 2016-2018 snarest muligt.

/ritzau/

.

Dagens Gossip