Fødevareminister: Sundhed er ingen skidt forretning

Det behøver ikke at være en dårlig forretning for de danske supermarkeder, hvis de skifter slikposerne ud med mere sunde alternativer.

Sådan lyder det fra fødevareminister Dan Jørgensen (S), efter det har mødt kritik, at han i Politiken vil have den danske detailhandel til at gøre mere for, at forbrugerne køber sundere.

- Jeg er ikke sikker på, at der nødvendigvis er den sammenhæng, at butikkerne skulle tjene mindre på at sælge sunde varer, siger fødevareministeren til Ritzau.

- Men selv hvis det hang sådan sammen, så er det op til detailkæderne at melde det klart ud. Det gør de bare ikke. Størstedelen af dem siger, at de gerne vil bære et samfundsansvar og vil være med til at skabe mere sundhed i Danmark, fortsætter Dan Jørgensen.

I sidste ende er det dog forbrugeren, der lægger den knap så sunde vare i indkøbskurven. Og fødevareministeren er enig i, at danskerne kan blive bedre til at handle med omtanke.

- Hvis vi danskere skal være sundere, så skal alle dele af samfundet være med. Det gælder forbrugere og politikere, men detailhandlen skal også være med, siger Dan Jørgensen.

Der er heller "intet tilfældigt over, hvordan en butik er indrettet", mener fødevareministeren.

- De store butikskæder er professionelle og ved alt om, hvad der får folk til at købe forskellige varer. Hvis man kunne få dem til at bruge den viden til at sælge flere sunde varer, så ville det være fantastisk, siger han.

Spørgsmål: Kunne du som politiker ikke lave et tiltag, der gør det mere attraktivt at købe sunde varer, i stedet for at løfte pegefingeren over for de danske dagligvarebutikker?

- Jeg synes, det er en balancegang. På den ene side vil jeg helst gå ad frivillighedens vej, og jeg tror, vi kommer længst, hvis detailhandlen er med, siger Dan Jørgensen.

- Når det er sagt, har vi nogle muligheder som politikere. For eksempel støtter vi aktivt økologi, og det påvirker også hvilke valg, vi forbrugere træffer ude i supermarkedet, tilføjer han.

Ifølge Dan Jørgensen er det også vigtigt at understrege, at han ikke ønsker at løfte pegefingeren over for dagligvarebutikkerne, men at det handler om det modsatte:

- At skabe begejstring for et fælles projekt, som handler om at skabe en bedre madkultur i Danmark, siger fødevareministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip