Fødevareministeren bliver brugsuddeler i en måned

16/03/2015 10:44

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil have danskerne til at købe sunde, økologiske fødevarer og ikke mindst kød, der stammer fra kvæg og svin, som har levet et godt liv.

Som medlem af EU-Parlamentet var hensynet til dyrevelfærd og sunde fødevarer en af Dan Jørgensens mærkesager, og det er fortsat efter, at han blev fødevareminister i SR-regeringen i december 2013.

Om det så kan lade sig gøre at få forbrugerne til købe mere økologisk og dyrevenligt, får Dan Jørgensen muligheden for et bevise som brugsuddeler i en måned.

Det er Peter Høgsted, administrerende direktør i dagligvarekæden Coop, der har udfordret ministeren.

- Hvis det er nemt af få danskerne til at købe sundt, mere dyrevelfærd og økologi - så gør det, lyder opfordringen fra Peter Høgsted til ministeren.

Ifølge en pressemeddelelse stiller Coop-direktøren Super Brugsen i Hjallese ved Odense til rådighed for ministeren fra lørdag 21. marts og en måned frem.

- Jeg synes, at det er godt, at Dan Jørgensen i den grad engagerer sig i danskernes dagligvareforbrug. Men jeg synes, at han er for optaget af, hvad vi skal gøre, og for lidt af, hvad han og de øvrige politikere selv kan gøre.

- Derfor udfordrer jeg ham: Kan han fremme sine mærkesager uden at tage kunder, salg og indtjening, tilbyder jeg at lave et måltid for ham af de bedste råvarer. Hvis ikke, må han gøre det for mig, siger Peter Høgsted i en pressemeddelelse.

Udfordringen kommer på baggrund af, at Dan Jørgensen sidste sommer kritiserede dagligvarebranchen for at gøre for lidt for at fremme dyrevelfærd, for at tage for høje avancer på økologi samt for at fremme usunde varer.

Peter Høgsted har svaret igen, at sandheden snarere er den modsatte, nemlig at det er regeringen, der bør bakke op med differentieret moms og fjerne afgifter på sunde varer, og som derudover mangler indsigt i hverdagen i dagligvarebutikkerne.

Dan Jørgensen glæder sig til at trække i trøjen som brugsmand.

- Det er vigtigt at få sat fokus på den enorme indflydelse, butikkerne har på, hvad der ender i indkøbskurven.

- Jeg tror, at Coop og resten af detailhandlen kan få en sund forretning ud af at gøre det nemmere for forbrugerne at lave bæredygtige valg, siger ministeren i pressemeddelelsen.

/ritzau/