Fødevarestyrelsen afviser norsk advarsel om svinekød

Man kan sagtens sætte tænderne i de danske svinekoteletter, der er blevet købt ind til aftensmaden.

Der er nemlig ikke grund til at frygte for MRSA-smitte i dansk svinekød, lyder det fra Fødevarestyrelsen, efter at en norsk professor ellers advarer mod svinekød fra Danmark på grund af smittefare.

- Fødevarestyrelsen er ikke enig med den norske professor, siger Per Henriksen, der er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Selv om MRSA kan findes på svinekød, er der intet, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en smittekilde, fortsætter han.

Veterinærdirektøren nævner, at Fødevarestyrelsens udlægning også understøttes af EFSA (European Food Safety Authority), som rådgiver EU-Kommissionen om videnskabelige spørgsmål.

Det er Steinar Westin, professor i samfundsmedicin ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, som opfordrer til et norsk stop af import af dansk svinekød på grund af spredningen af den resistente svinebakterie MRSA (gule stafylokokker).

Professoren frygter, at antibiotikaresistente bakterier bliver spredt fra dyr til mennesker, men ifølge Fødevarestyrelsen har det gennem årene ikke være muligt at knytte tilfælde af MRSA-smitte hos mennesker til svinekød.

- Tilfældene, hvor mennesker er blevet smittet, er typisk sket i landbrugsintensive områder. Det er derfor sandsynligt, at tilfældene kan tilskrives indirekte smitte fra landbruget gennem omgang med smittede, levende dyr, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip