Fødevarestyrelsen finder svinekød i produkter med kylling eller oksekød

Skrevet af admin

17/12/2015

Mest læste i dag

Spor af svinekød i det, der skulle være rent oksekød og spor af kylling i en partypølse, der kun skulle indeholde svinekød.

I fire ud af 17 stikprøver af madvarer har Varefakta fundet kød, der ikke fremgik af varedeklarationen, herunder i blandt andet saltkød og pølse.

- Fire af de 17 prøver viste spor af andre kødarter, end deklarationen lovede, skriver Varefakta i en pressemeddelelse.

Varefakta understreger, at der er tale om meget små afvigelser, og at der langt fra er tale om en ny hestekødskandale, som den der ramte blandt andet Danmark i 2013.

- Forbrugerne må og skal kunne regne med, at når der står oksekød i deklarationen, så er det oksekød og kun oksekød, der er i pakken, siger Helga Møller, direktør i Varefakta, der kontrollerer alle produkter, der bærer Varefaktas kvalitetsmærke, en sort trekant.

- Selv om afgivelserne er små, så understreger resultatet, at der er behov for uvildig stikprøvekontrol, siger hun.

Ifølge Varefakta er det producenternes manglende omhyggelighed med at rengøre pålægsmaskiner, der kan forklare forekomsten af andet kød end det, der deklareres med i produkterne.

Producenterne har ifølge Varefaktas direktør Helga Møller skåret pålæg med én dyreart og derved har efterladt spor på pålægsmaskinen, inden de begyndte at skære pålæg fra en anden dyreart.

- Vi har meldt tilbage til producenterne, at de skal rengøre deres pålægsmaskiner ordentligt siger Helga Møller til Ritzau.

Hun understreger, at Varefakta ikke har mistanke om bevidst snyd. I alle tilfælde er forekomsten af "fremmed" kød i pålægsprodukterne på under en procent.

/ritzau/