Fødevarestyrelsen til avlere: Hold øje med jeres fugle

Der er ingen grund til panik, selvom en vildtlevende gås i det nordlige Tyskland har fået konstateret fugleinfluenza af typen H5N8.

Sådan lyder det fra Fødevarestyrelsen.

- Vi holder selvfølgelig øje med, hvad der sker i landende omkring os, men der er ikke grund til, at vi hæver trusselsniveauet yderligere. Men man skal være meget opmærksom på sine dyr som besætningsejer og hobbyavler, forklarer Erik Jepsen, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen, og fortsætter:

- Fugleinfluenzaen er ikke nogen fare for forbrugerne, men det er et problem, hvis de breder sig i fuglebesætningerne.

Lørdag oplyste det tyske landbrugsministerium, at virussen blev fundet hos en gås i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, som ligger i det nordlige Tyskland ud til Østersøen ikke langt fra Danmark.

Tysklands forbundsmyndigheder har bedt de tyske delstater om at være særligt opmærksomme på symptomer hos vilde fugle, da de menes at være årsag til, at både ænder, kalkuner og kyllinger i tamme besætninger i Storbritannien, Holland og Tyskland de seneste uger har fået konstateret H5N8-influenzatypen.

Sammen med DTU veterinærinstituttet kører Fødevarestyrelsen et overvågningsprogram af vilde fugle i Danmark, men den smittede fugl i Nordtyskland får ikke styrelsen til at øge overvågningen.

Mandag hævede fødevarestyrelsen trusselsniveauet fra lav til middel, og der er blevet indført obligatorisk kontrol af de lastbiler og fjerkræskasser, som fjerkræ transporteres i.

- Transport ind og ud af besætningerne er i smitterisiko, og derfor er der nu kommet regler for, hvordan biler og kasser, som fjerkræ kommer i, skal vaskes. Man skal være varsom, når det kommer til handlen mellem besætninger, forklarer Erik Jepsen.

H5N8-virusset er meget dødbringende blandt især kyllinger og visse andre fugle, mens det ikke umiddelbart er farligt for mennesker.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip