Før våbenhvile: Otte dræbt i Gaza

admin

|

01/08/2014

Dagens topnyheder

Otte palæstinensere er natten til fredag blevet dræbt under israelske kampvognsangreb i Gazastriben, mens yderligere seks har mistet livet i et luftangreb, oplyser talsmanden for den lokale redningstjeneste i området.

Sent torsdag mistede fem israelske soldater desuden livet i kampe ved grænsen mellem Israel og Gaza.

Kamphandlingerne kommer blot få timer, efter at Israel og Hamas-bevægelsen nåede frem til en midlertidig humanitær våbenhvile i området og få timer, inden at våbenhvilen officielt træder i kraft. Det sker klokken 8.00 lokal tid.

Våbenhvilen skal gælde i tre døgn og vil give mulighed for at få bragt nødhjælp ind til indbyggerne i det tætbefolkede Gaza. Desuden vil fødevarelagre blive fyldt op i perioden.

Blandt de dræbte palæstinensere var både kvinder og børn. Kampvognsangrebet fandt sted ved byen Khan Yunis i det sydlige Gaza.

Det samlede dødstal i Gaza er nu over 1450 og har dermed passeret antallet af dræbte under den tre uger lange konflikt i 2009.

USA har løbende forsøgt at mægle i konflikten og støtter "kraftigt" op om den nye aftale. Men Det Hvide Hus opfordrer samtidig parterne til at holde igen med krigshandlingerne i timerne op til nedlæggelsen af våbnene.

- Vi opfordrer alle parter til at vise tilbageholdenhed, indtil denne humanitære våbenhvile begynder, lyder det ifølge Reuters i en officiel meddelelse fra Det Hvide Hus, som håber, at forhandlinger om en længerevarende aftale kan begynde med det samme.

- Vi mener, at den eneste holdbare måde at imødekomme Israels sikkerhedsbekymringer og gøre det muligt for palæstinensere i Gaza at leve normalt er gennem en permanent våbenhvileaftale.

/ritzau/AFP