Første aftale i Paris er klar til forhandlinger

Forhandlere fra 195 lande, der er samlet til COP21 i Paris, fik lørdag udleveret et udkast til en klimaaftale, som skal udgøre skelettet til en endelig aftale.

I udkastet er der indskrevet de områder, hvor der hersker uenighed, og det er nu håbet, at forhandlerne vil nå frem til en historisk klimaaftale fredag eller i næste weekend.

Søndag ankommer ministre fra hele verden til Paris for at deltage i forhandlingerne.

- Med Nelson Mandelas ord så synes det altid umuligt, indtil det er sket, siger Sydafrikas forhandler, Nozipho Mxakato-Diseko, efter at det 48 sider lange udkast var accepteret. som det første grundlag for klimaforhandlingerne.

FN-målsætningen, som alle verdens lande har tiltrådt, er at begrænse ophedningen af kloden til maksimalt to grader celsius over niveauet før industrialiseringen.

Mange forskere mener dog, at de foreløbige planer fra Paris langt fra er nok til at nå det mål. Alligevel er optimismen og handlekraften tilsyneladende stor.

- Fremtiden er en, som vi har magten til at ændre lige her, lige nu, men kun hvis vi griber denne chance, sagde USA's præsident, Barack Obama, da han i mandags var i Paris ved åbningen af topmødet.

Og værten, Frankrigs præsident, François Hollande, appellerede i sin tale til verden om at bidrage til den fælles opgave.

- Aldrig har konsekvenserne af et internationalt møde været så store, fordi det handler om planetens fremtid, selve livets fremtid, sagde Hollande.

Kina har op til klimatopmødet gjort det klart, at det vil opgradere landets kulfyrede kraftværker og med ét slag nedbringe antallet af forurenende stoffer fra værkerne med 60 procent inden 2020.

Beslutningen vil ifølge det statslige nyhedsbureau, Xinhua, betyde, at Kina vil nedbringe udledningen af CO2 med 180 millioner ton om året.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip