Første dom i byggekartelsag: Bøde på 400.000 kroner

Et tømrerfirma fra Allerød har overtrådt konkurrenceloven ved at have indgået en kartelaftale og skal derfor betale 400.000 kroner i bøde.

Det har Retten i Hillerød netop slået fast, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.dk.

Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet - i daglig tale Bagmandspolitiet - gik efter en bødestraf på 550.000 kroner.

Dommen er den første af i alt syv domme, der ventes at blive afsagt i kartelsagen. Siden 2010 har Bagmandspolitiet været i gang med at efterforske sagen, som konkurrencemyndighederne har døbt "Det Store Byggekartel".

Sagskomplekset involverer en lang stribe af håndværkerfirmaer, som i flere tilfælde har skruet priserne kunstigt op og delt overprisen imellem sig.

På anklagebænken i retten sad Henrik Rasmussen, ejer og direktør i Handelsselskabet af 4.7.2011, som indtil et salg af tømrerfirma-aktiviteterne i 2011 hed Axel Rasmussen & Søn.

Virksomheden har under sagen nægtet sig skyldig.

Firmaet er dømt for i 2006 at have indgået en aftale med konkurrenten Julius Nielsen & Søn. De havde ifølge dommen blandt andet udvekslet oplysninger om priser, før de begge afgav bud på en entreprise for Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste.

Samtidig aftalte de to firmaer, at Axel Rasmussen & Søn, som vandt udbuddet, skulle betale Julius Nielsen & Søn 30.000 kroner i vederlag som del af aftalen om, hvem der skulle vinde entreprisen.

Som bevismateriale havde Bagmandspolitiet blandt andet to sorte notesbøger, som blev fundet under en ransagning hos Julius Nielsen & Søn, som har samarbejdet med myndighederne for at undgå straf.

Her stod de 30.000 kroner, som hele retssagen handlede om, nævnt.

- Notesbøgerne er nogle bøger, vi skrev i, hvis vi havde lavet aftaler om licitationer, sagde tidligere direktør i Julius Nielsen & Søn Mogens Madsen, som var indkaldt som vidne.

Henrik Rasmussen skal ikke selv betale en bøde for sit ansvar som direktør, som flere af de andre direktører i sagen har skullet, på grund af forældelse.

Både Handelsselskabet af 4.7.2011 og Bagmandspolitiet har 14 dage til at overveje, om de vil anke byretsdommen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip