For første gang i Danmark: Guld fundet i Sønderjylland

Danmark har aldrig før haft guld i undergrunden, men nu er en ivrig geolog lykkedes med at finde guld i en grusgrav i Rødekro i Sønderjylland.

Det lille guldfund skete efter et tip fra ejeren af grusgraven, der fortalte, at der skam var guld i hans område.

- Da ejeren af grusgraven fortalte mig, at der var guld nær Rødekro, var jeg lidt skeptisk. Det sker ret ofte, at andre mineraler forveksles med guld, men her viste det sig at holde stik. Der er rent faktisk er guld i Sønderjylland, fortæller Christian Knudsen, der er geolog og seniorfosker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) til videnskab.dk.

Ifølge forskeren blev guldet fragtet til Sønderjylland af gletsjere under en af de sidste istider.

Og selvom det er fristende at sige sit arbejde op, og blive guldgraver på fuld tid, så skal man nok vente lidt endnu. For selvom Christian Knudsen fandt flere end 1000 guldkorn i grusgraven, så var de hver på mellem en halv og en tiendedel af en milimeter, hvilket en del i underkanten af, hvad der kan samles og sælges, og det bliver betegnet som 'guldstøv'.

Men det gør ikke Christian Knudsens glæde ved fundet mindre.

- Selvom der næppe er nogen, som bliver forgyldt af det her, synes jeg, at det er sjovt, at man rent faktisk kan finde naturligt aflejret guld i Danmark, siger Christian Knudsen til videnskab.dk.

Hvis man rigtig gerne vil være guldgraver, skal man nok rejse til steder med vulkaner eller teotoniske plader, for chancen for at finde noget i Danmark er stadig forsvindende lille, fortæller forskeren.
 

 

Dagens Gossip