For første gang i ti år får vi flere mønsterbrydere

Selv om det danske uddannelsessystem får ros for mange ting, så har det de seneste ti år været et problem at få børn af ufaglærte forældre til at bryde den sociale arv.

I den periode har stadig færre børn af ufaglærte fået en uddannelse, men udviklingen ser nu ud til at være vendt.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som Jyllands-Posten beskriver søndag.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har set på, hvor mange 25-årige med ufaglærte forældre, der selv har taget en uddannelse.

I 2004 var det knap 61 procent, men siden faldt andelen støt til 53,6 procent i 2013.

I år er der 55,4 procent af unge med ufaglærte forældre, der har en uddannelse.

Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hæfter sig ved, at faldet i andelen af unge, der bryder den sociale arv, tilsyneladende er standset.

Det sker især i kommuner på Syd-, Vest- og Nordvestsjælland, fortæller hun til Jyllands-Posten.

Netop disse dele af landet har i flere år kæmpet med, at forholdsvis få unge tager en uddannelse, og at forholdsvis få har brudt den sociale arv.

Her har i årtier været industriarbejdspladser og mulighed for ufaglært arbejde, og her er der færre steder, hvor man kan tage en uddannelse end andre steder i landet.

Lektor Steen Beck fra Syddansk Universitet har forsket i unges uddannelsesvalg i Udkantsdanmark. Han vurderer, at den øgede andel af mønsterbrydere er et udtryk for, at politikernes dagsorden om uddannelse er begyndt at sætte sig.

- I efterhånden mange år har politikere forsøgt at trænge igennem med, at alle skal tage en uddannelse, men det er først de senere år, at det også for eksempel på Vestsjælland er blevet tydeligt, at man ikke længere bare kan tage et ufaglært job i industrien, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip