Første Greenpeace-aktivist forlader russisk fængsel

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Russiske myndigheder har onsdag løsladt den første af de Greenpeace-aktivister, som de seneste dage er blevet garanteret løsladelse mod kaution.

Den første på fri fod er Ana Paula Maciel fra Brasilien, skriver den russiske gren af miljøorganisationen.

- Ana Paula Maciel har forladt fængslet. Hun er fri. Den første fra Arctic 30, skriver Greenpeace på Twitter.

30 aktivister fra Greenpeace har siddet varetægtsfængslet efter en aktion i september i Det Arktiske Ocean, hvor de protesterede imod en russisk olieboring.

De fleste af de 30 aktivister - deriblandt den danske styrmandselev Anne Mie Roer Jensen - har fået grønt lys til løsladelse mod kaution tirsdag og onsdag.

Greenpeace fortæller, at sigtelserne stadig gælder, og at man ikke kender de endelige betingelser endnu.

Kautionen er sat til to millioner rubler, svarende til knap 340.000 danske kroner for hver af dem.

Miljøorganisationen oplyser i en pressemeddelelse, at den vil betale kautionen.

Foreløbigt er det kun det australske besætningsmedlem Collin Russell, der har fået forlænget sin varetægtsfængsling til den 24. februar.

Anne Mie Roer Jensen var blandt de 30 Greenpeace-folk, der var om bord på skibet Arctic Sunrise 18. september, hvor de alle blev anholdt af russiske sikkerhedsstyrker i internationalt farvand og ført til havnebyen Murmansk i det nordlige Rusland.

Det skete i forbindelse med, at flere af aktivisterne forsøgte at klatre om bord på Gazproms olieplatform i Det Arktiske Ocean.

De risikerede i første omgang en dom for pirateri, men er nu tiltalt for hooliganisme, der kan give op til syv års fængsel.

/ritzau/