Første kreds talt op i Skotland: Det tyder på et nej

De første fire ud af 32 skotske valgkredse er nu talt op ved folkeafstemningen om skotsk selvstændighed, og modstanderne af en løsrivelse fra unionen med England har vundet alle fire kredse, oplyser BBC.

Det drejer sig om kredsene Clackmannanshire, Orkney, Shetland og Eilean Siar.

I Clackmannanshire har 53,8 procent af vælgerne stemt nej til selvstændighed, mens 46,2 procent har stemt ja. På Orkney har hele 67 procent vendt tommelfingeren nedad til løsrivelse. På Shetlandsøerne siger 64 procent nej til uafhængighed, mens afgørelsen var mere tæt i Eilean Siar-kredsen, hvor 53 har stemt nej, mens 47 procent går ind for en løsrivelse.

Eilean Siar kendes også som Hebriderne.

Clackmannanshire var på forhånd en af de kredse, hvor ja-siden var udset til at få størst opbakning. Bookmakeren Paddy Power havde således kredsen som næststørste favorit til at stemme ja til en løsrivelse.

Dermed er der umiddelbart udsigt til, som de fleste landsdækkende meningsmålinger har vist, at Skotland også fremover vil være en del af Storbritannien.

De fire optalte kredse udgør dog kun godt to procent af det samlede antal registrerede vælgere, og dermed er der fortsat spænding om det samlede udfald.

Men valutamarkederne har allerede reageret på de første resultater. Det britiske pund styrkes således i forhold til euroen efter meldingen.

Det endelige resultat ventes omkring klokken seks fredag morgen dansk tid, efter at optællingen begyndte klokken 23, da valgstederne lukkede.

Meningsmålingerne de seneste dage har vist et lille forspring til et nej til at bryde unionen med England, Wales og Nordirland. Men det er ganske tæt på dødt løb.

Over 4,2 millioner personer har haft mulighed for at stemme ved den skotske uafhængighedsafstemning, og det ventes, at stemmeprocenten bliver meget høj. Således vurderer flere eksperter, at stemmeprocenten ender over 80 procent.

I Clackmannanshire blev stemmeprocenten 88,6 procent, på Orkney 83,7 procent, mens 75 procent af de registrerede vælgere i Glasgow har stemt. Den foreløbige rekord er dog i kredsen East Renfrewshire, hvor hele 90,4 procent ifølge BBC har stemt.

Skotland og England har været i union i 307 år.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip