Første Pussy Riot-medlem er sat på fri fod

Maria Aljokhina fra protestgruppen Pussy Riot er blevet løsladt fra et russisk fængsel som følge af ny amnestilov.

Det siger ægtefællen til det andet Pussy Riot-medlem, der fortsat er bag tremmer, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- De har lige løsladt hende, siger Pjotr Versilov, der er gift med Nadesjda Tolokonnikova, som også snart ventes sat på fri fod.

Aljokhinas advokat bekræfter ifølge nyhedsbureauet dpa ligeledes frigivelsen.

De to kvinder har afsonet en dom på to års fængsel for at have deltaget i en protestaktion mod præsident Vladimir Putin i den store frelserkatedral i Moskva.

Sammen med tre andre kvinder i punkkollektivet stormede de i februar 2012 op til alteret i katedralen, hvor de iført flerfarvede elefanthuer og elguitarer nåede at levere en protestsang mod Putins alliance med de gejstlige i Rusland, inden de blev anholdt.

Pussy Riot fik af de russiske myndigheder muligheden for at slippe for straf, hvis de offentligt ville angre deres gerning. Det nægtede kvinderne dog.

Tre af dem blev i august sidste år idømt fængselsstraffe for hooliganisme motiveret af religiøst had. Dog blev den ene kvinde løsladt efter en appelsag.

Og nu kommer altså også den 25-årige Maria Aljokhina og den et år yngre Nadesjda Tolokonnikova på fri fod, efter at Dumaen i onsdag godkendte en ændring til amnestiloven.

Den har også betydet, at den danske miljøaktivist Anne Mie Roer Jensen og 29 andre Greenpeaceaktivister fra det opbragte skib Arctic Sunrise samt Ruslands mest kendte fange, den tidligere oligark Mikhail Khodorkovskij, er blevet løsladt.

Omkring 25.000 mennesker i alt bliver omfattet af amnestien.

De to fængslede medlemmer af Pussy Riot skulle efter planen først være blevet løsladt i sommeren 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip