Fogden holdes udenfor trods rekord i familiestridigheder

Det er sjældent, at fogeden må rykke ud til skilsmisseforældre, som ikke overholder aftaler om samvær med børn, selvom antallet af forældre, der skændes, sætter rekord.

Fogeden blev involveret 2527 gange i stridigheder om samvær, men i kun 1,1 procent af de anmeldte sager måtte fogeden rykke ud. Det svarer til 29 gange, og i 16 af de tilfælde endte det med, at fogeden fulgte et barn til den anden forælder.

Det viser tal fra Domstolsstyrelsen.

- Det er rigtig glædeligt, når forældrene i den sidste ende finder en løsning. Alle kan jo kun være enige i, at det er bedst, ikke mindst for barnet, hvis konfliktniveauet tales ned.

- Desværre ser vi, at forældrene mødes i fogedretten, fordi et samvær ikke bliver overholdt, siger Henrik Barfoed, retsassessor ved Retten i Kolding.

I 2013 var tallet 2484, og siden forældreansvarsloven trådte i kraft i 2007, er det steget hvert år. Den samlede stigning svarer til 53 procent.

Før en sag ender i fogedretten, kan forældrene sammen lave aftaler om samvær med barnet. Hvis forældrene er uenige, kan man inddrage Statsforvaltningen, og hvis aftalerne derfra ikke overholdes, kan den ene forældre trække den anden i fogedretten.

- Fogedretten skal forsøge at få forældrene til at forliges. Vi kan tilbyde retsmægling og børnesamtaler - ofte med succes - fordi forældrene på den måde selv tager hånd om deres konflikt, siger Henrik Barfoed.

Når fogeden tager ud til en forælder for at gennemføre barnets samvær med den anden forælder, sker det altid sammen med en børnesagkyndig og en repræsentant fra kommunen.

I de 16 tilfælde i 2014, hvor et barn blev taget med af fogeden, skete det frivilligt i de 15 af sagerne.

Kun én gang måtte fogeden benytte sin mulighed for at gennemtvinge udleveringen af barnet, så barnet kunne komme hjem til bopælsforælderen, og aftalen mellem forældrene og Statsforvaltningen opfyldes.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip