Fogh afviser kritik: Jeg betaler dansk skat af hver krone

admin

|

02/12/2014

Dagens topnyheder

Anders Fogh Rasmussen slår fast, at han betaler dansk skat af hver en krone, som han tjener på sin foredragsvirksomhed. Det sker i et svar på en kritik af, at hans løn går via det sydeuropæiske fyrstedømme Andorra.

- Pengene går ikke ind på en konto i Andorra. Pengene går ind på min konto og bliver beskattet her i landet, så det er meget enkelt. Jeg er registreret her i landet, jeg bor her i landet, og jeg betaler skat her i landet af hver eneste krone, som jeg tjener, siger Fogh til Ritzau i forbindelse med et foredrag på Københavns Universitet tirsdag og tilføjer:

- Så det er så enkelt, som det kan være.

Det er avisen BT, der har sat fokus på konstruktionen, som den tidligere Nato-generalsekretærs amerikanske foredragsagent CSA Celebrity Speakers har etableret, hvor betaling for foredrag går ind på en konto i Andorra med skatteprocenter langt under den danske.

Flere har kritiseret Fogh for dette, og tidligere skatteminister Jonas Dahl (SF) har blandt andet kaldt det "forkasteligt og umoralsk".

Den tidligere danske statsminister har også fået kritik for, at han i september - dagen efter sit farvel til posten som chef for forsvarsalliancen - annoncerede, at han ville holde foredrag og dermed kunne sælge sin unikke viden.

- Dette forekommer at ligne et chokerende eksempel på, hvordan en tidligere embedsmand tager turen gennem svingdøren og tilbyder sit gode rygte, kontakter og insider-oplysninger til et privat formål, sagde Vicky Cann fra Corporate Europe Observatory, en europæisk vagthund, der arbejder med at blotlægge lobbyisme.

Anders Fogh Rasmussen afviser også den kritik.

- Jeg meget opmærksom på, at jeg ikke på nogen som helst måde er i en interessekonflikt med mit tidligere job, i det som jeg nu foretager mig og siger. Så det har ikke givet noget problem overhovedet.

- Selvfølgelig har der været enkelte kritiske røster, men sådan er det altid. Sagen er den, at jeg har det bedst med hele tiden at være i gang med noget. Så jeg kunne ikke forestille mig at gå ledig rundt uden at lave noget.

- Det var derfor, at jeg traf beslutningen om at gå i luften med noget nyt, allerede dagen efter at jeg sluttede i Nato, siger Fogh.

Den tidligere Nato-generalsekretærs forelæsning på Københavns Universitet var ulønnet.

Fogh forlod dog ikke auditoriet tomhændet. Han hastede videre til lufthavnen med en stor buket blomster og en bog om krig.

/ritzau/