Fogh dybt bekymret over afghansk fangeløsladelse

- Jeg er dybt bekymret over de afghanske myndigheders beslutning om at løslade fanger, som hævdes at være involveret i at dræbe og såre afghanske civile, afghanske sikkerhedsstyrker og soldater fra den internationale Isaf-styrke.

Sådan lyder det fra Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, i en pressemeddelelse som reaktion på, at den afghanske regering torsdag har løsladt 65 formodede medlemmer af Taliban-bevægelsen.

De er blevet løsladt fra Bagram-fængslet, som ligger udenfor Afghanistans hovedstad, Kabul.

- Beslutningen, som ser ud til at være blevet taget af politiske hensyn, og uden at fangerne har være stillet for en afghansk domstol, er et stort tilbageskridt for retssystemet i Afghanistan, skriver Anders Fogh Rasmussen.

Han understreger samtidig, at fangernes frisættelse udgør alvorlige sikkerhedsproblemer.

Løsladelsen er sket, selvom også USA har kritiseret den og advaret om, at fangerne udgør en sikkerhedstrussel.

- Jeg opfordrer de afghanske myndigheder til at gøre alt, hvad der står i deres magt for at sikre, at de løsladte fanger ikke udgør en videre trussel for borgerne i Afghanistan og de internationale styrker, skriver Fogh.

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, har som forsvar kaldt Bagram-fængslet for en "Taliban-fabrik" og antydet, at nogle af fangerne er torteret til tilståelser for forbrydelser, de ikke har begået.

/ritzau/

 

Dagens Gossip