Fogh fordømmer russisk konvoj: Betvivler det er nødhjælp

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, fordømmer den kolonne af russiske lastbiler, som det seneste døgn er trængt ind på ukrainsk territorium, ifølge Rusland med nødhjælp.

Generalsekretæren beskylder Rusland for at optrappe konflikten mellem Rusland og Ukraine, og han stiller spørgsmål ved, om der overhovedet er tale om nødhjælp.

- Jeg fordømmer en indtrængen af Ruslands såkaldt humanitære nødhjælpskonvoj på ukrainsk territorium uden forudgående samtykke med ukrainske myndigheder og uden at involvere Røde Kors, siger Anders Fogh Rasmussen.

- Det at Rusland ignorerer internationale humanitære principper rejser spørgsmål om, hvorvidt det sande formål med nødhjælpskonvojen er hjælp til civile, eller det i virkeligheden er forsyninger til væbnede separatister.

Siden Rusland mere aktivt gik ind i konflikten i Ukraine tidligere på året, da russerne blandede sig på sortehavshalvøen Krim og siden annekterede den, har EU og USA indført sanktioner imod Vesten, og omvendt.

- I stedet for at nedtrappe konflikten fortsætter Rusland med at bidrage til en eskalering på trods af bestræbelser i det internationale samfund om at finde en politisk løsning.

- Det kan kun føre til yderligere isolation af Rusland, siger Rasmussen.

Chefen for den statslige sikkerhed i Ukraine, Valentyn Nalivajtjenko, siger, at de 90 russiske lastbiler, der er kørt ind i Ukraine, er at sidestille med en invasion.

- Vi anser det for at være en direkte russisk invasion af Ukraine, bedyrer han over for journalister.

En talsmand for Ukraines militær siger, at der ikke var givet tilladelse til de russiske lastbiler til at passere grænsen.

En talsmand for EU's udenrigschef, Catherine Ashton, siger, at russernes beslutning om at sende lastbilerne til Ukraine er en "klar krænkelse" af den ukrainske grænse.

/ritzau/