Fogh i appel til Afghanistan: Aftale skal underskrives

Skrevet af admin

|

04/12/2013

Dagens topnyheder

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, gentog under et møde i Bruxelles onsdag sin advarsel om, at alliancen vil trække alle sine soldater ud af Afghanistan ved udgangen af 2014, medmindre Afghanistan underskriver en sikkerhedspagt med USA.

Generalsekretæren vil dog ikke presse Afghanistans præsident, Hamid Karzai, med en konkret dato.

- Selvom jeg ikke er klar til at fastsætte en deadline, så understreger jeg, at det er afgørende, og tiden løber stille og roligt ud. For der er ingen juridisk ramme for tiden efter 1. januar 2015, og så kan vi ikke udstationere soldater.

- Det vil betyde, at vi må trække alle soldater tilbage med udgangen af 2014. Derfor sendte alle ministre en meget klar besked til Afghanistan om, at det er meget vigtigt at underskrive sikkerhedsaftalen, siger Anders Fogh Rasmussen.

Det er også den besked, den danske forsvarsminister og vikarierende udenrigsminister, Nicolai Wammen, har givet på Danmarks vegne på dagens møde.

- Vi ønsker fortsat at bakke op om Afghanistan - også efter 2014. Men det kræver naturligvis, at den afghanske regering leverer sin del af arbejdet, siger Wammen ved et møde med danske journalister.

Den Natoledede kampmission, Isaf, slutter ved årsskiftet 2014-15.

Nato har generelt tillid til Afghanistan, slog Fogh fast med anerkendende ord om det afghanske stammeråd loya jirga.

- Den fredelige afvikling af loya jirga er det seneste eksempel på, hvad Afghanistan formår. Loya jirga var også tydelig i sin godkendelse af den bilaterale sikkerhedsaftale, hvilket vi byder velkommen.

- Det næste vigtige skridt er, at vi får en underskrift i tide, siger Anders Fogh Rasmussen.

På Nato-mødet onsdag blev rammerne for optræning, rådgivning og støtte til de afghanske styrker efter 2014 diskuteret.

- Det afghanske folk har brug for denne vished, så de kan se mod fremtiden med tillid. Så vi har alle brug for klarhed, og vi har skal bruge den snarest, siger Anders Fogh Rasmussen.

/ritzau/