Fogh: Jeg pressede ikke embedsmænd til at blåstemple krig

Venstres tidligere leder Anders Fogh Rasmussen afviser, at han i sin tid som regeringsleder gav ordre til, at embedsmænd i Udenrigsministeriet ved hjælp af et juridisk notat skulle blåstemple Danmarks deltagelse i Irak-krigen i 2003.

Det sagde han onsdag aften i programmet "Vi ses hos Clement" på DR1.

- Man kan ikke bare bestille et bestemt udfald. Det er faktisk en nedvurdering af danske embedsmænds kvalitet og professionalisme, hvis man tror, man bare kan bede om et bestemt resultat, sagde han til Clement Kjersgaard.

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at anonyme embedsmænd i bogen "Mørkelygten" af journalisten Jesper Tynell giver udtryk for, at et afgørende notat om grundlaget for at gå i krig var politisk bestillingsarbejde fra VK-regeringen.

Udlægningen fra embedsmændene står i skarp kontrast til den daværende VK-regerings forsikringer om, at der udelukkende var tale om en juridisk vurdering, da Udenrigsministeriet i et afgørende notat konkluderede, at krigen var folkeretsligt lovlig.

Daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) har også afvist påstandene i "Mørkelygten".

Anders Fogh Rasmussen erkendte onsdag aften, at der i bakspejlet var ting, som den internationale koalition kunne have planlagt bedre, før den greb ind mod Saddam Husseins styre i Irak.

- Selvfølgelig, når man kigger tilbage, må man sige, at der er ting, vi kunne have forberedt bedre. For eksempel: Hvordan skal det nye regime være, når det gamle er væk, sagde han.

- Når man kigger tilbage, synes jeg, at det kunne være gjort bedre, lød det fra den nu tidligere generalsekretær i Nato.

Store dele af Irak er i dag kontrolleret af den militante islamistiske bevægelse Islamisk Stat.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip