Fogh kan ikke se Nato i Irak trods blodigt oprør

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, slår torsdag fast, at han ikke ser en indblanding fra Natos side i den eskalerende konflikt i Irak i den nære fremtid.

Han opfordrer dog til, at de op mod 80 tyrkiske statsborgere, der er blevet taget som gidsler i konflikten, straks bliver sat på fri fod igen.

- Vi opfordrer gidseltagerne til at frigive fangerne øjeblikkeligt. Intet kan retfærdiggøre denne form for kriminelle handlinger, siger Anders Fogh Rasmussen og fortsætter:

- Jeg forudser ikke en indblanding fra Natos side i Irak, men vi følger situationen nøje og opfordrer alle parter involveret til at stoppe volden.

I løbet af de seneste dage har den islamistiske gruppe Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil) drevet hundredtusindvis af civile på flugt og taget kontrol over flere byer og provinser efter voldsomme kampe.

Blandt andet er millionbyen Mosul blevet indtaget af de sunnimuslimske oprørere.

Derudover melder kurdiske styrker, at de nu har fuld kontrol over oliebyen Kirkuk, efter at den irakiske hær er flygtet derfra.

Udtalelsen fra Anders Fogh Rasmussen kommer i Madrid, hvor Nato-ambassadører efter tyrkisk anmodning onsdag deltog i et hastemøde om krisen i Irak.

Nato havde onsdag ikke modtaget anmodninger om hjælp fra de irakiske myndigheder i forbindelse med den seneste udvikling i landet.

Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, bad tirsdag parlamentet om at indføre undtagelsestilstand i landet.

Men det er torsdag blevet afvist af parlamentets medlemmer, der blandt andet består af sunnimuslimske og kurdiske fraktioner, som ikke ønsker at give premierministeren yderligere magt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip