Fogh: Mange russiske soldater har rømmet ukrainsk grænse

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger, at omkring to tredjedele af de russiske styrker, der hidtil har været opmarcheret ved grænsen til Ukraine, har trukket sig tilbage fra grænseområdet.

- Vi har set nogle tegn på, at Rusland er begyndt at trække sig tilbage. Faktisk har omkring to tredjedele trukket sig tilbage, og det hilser vi selvfølgelig velkommen, siger Anders Fogh Rasmussen ifølge Natos hjemmeside fredag under et besøg i Litauens hovedstad, Vilnius.

Nato har gentagne gange opfordret Rusland til at trække sine tropper tilbage fra grænsen til Ukraine for ikke at optrappe konflikten i den uroplagede tidligere sovjetrepublik.

I begyndelsen af maj kaldte russerne Fogh for "blind", fordi han fastholdt, at han ikke kunne se tegn på russisk tilbagetog. Det fik efterfølgende danskeren til at konstatere, at hans syn intet fejlede.

Den afgående generalsekretær har tidligere udtalt sig om, at der var små tegn på en russisk tilbagetrækning, men det nye estimat er langt højere end tidligere udmeldinger fra Nato.

Under besøget i Baltikum advarer han samtidig om, at de russiske tropper stadig er klar til at blive mobiliseret.

- Der er dog stadig ganske mange af de russiske tropper klar til at gribe ind, hvis der bliver taget en politisk beslutning.

- Så vi bliver ved med at opfordre Rusland til at ophøre med at støtte væbnede prorussiske bander og forsegle grænsen, så vi ikke ser krigere og våben på vej ind i Ukraine, siger han.

Nato-ambassadørerne og Ruslands ambassadør ved forsvarsalliancens hovedkvarter i Bruxelles mødes mandag i det såkaldte Nato-Rusland-råd, der håndterer den politiske dialog om sikkerhedsspørgsmål.

Rusland har haft tropper ved grænsen til nabolandet, siden den ukrainske Krim-halvø i marts efter en kontroversiel folkeafstemning blev indlemmet i Den Russiske Føderation. Ifølge russerne er der udelukkende tale om en militærøvelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip