Fogh: Nato vil støtte Ukraine mod russisk aggression

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger på et pressemøde i Kijev, at den vestlige forsvarsalliance vil støtte Ukraine mod russisk "aggression".

Han opfordrer Rusland til snarest at trække sine soldater væk fra grænsen til Ukraine.

- Nato er klar til at støtte Ukraine, siger Fogh Rasmussen og forklarer, at det kan være i form af rådgivere og anden assistance.

- Jeg opfordrer stærkt Rusland til at følge den generelle vej mod fred og at trække soldaterne væk fra grænsen, lyder det fra den danske generalsekretær.

Han siger, at det er ethvert lands ret at bestemme sin egen udenrigspolitik uden indblanding fra fremmede magter.

- Men i dag er Ukraines frihed og fremtid under angreb.

- I stedet for at nedtrappe konflikten fortsætter Rusland med at destabilisere Ukraine, fastslår han.

Fogh Rasmussen ser nedskydningen den 17. juli af det malaysiske passagerfly med næsten 300 om bord som en konsekvens af Ruslands "hensynsløse" ageren ved at støtte de prorussiske separatister i Ukraine.

Nato's generalsekretær mødtes tidligere på eftermiddagen med Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, og de diskuterede, på hvilken måde måde Nato kan hjælpe den ukrainske regering og hær.

Der blev ikke diskuteret støtte i form af kampenheder, lød det fra regeringskilder.

Fogh Rasmussens besøg falder, mens kampene mellem ukrainske regeringsstyrker og de prorussiske separatister igen ser ud til at intensiveres.

Nato hævdede onsdag, at 20.000 russiske soldater står klar langs den ukrainske grænse. Samtidig begyndte det ukrainske luftvåben angreb mod millionbyen Donetsk, der er en af rebellernes højborge.

Angrebene er blevet fulgt af granatbombninger af byen torsdag, og én har mistet livet efter et angreb på et hospital i Donetsk.

Konflikten har siden april kostet næsten 1300 mennesker livet ifølge FN, mens FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, anslår, at 285.000 civile er flygtet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip