Fogh: Rusland er klar til militær operation i Ukraine

Under påskud af at udføre en humanitær operation er russiske soldater klar til at gå ind i det østlige Ukraine i en egentlig militær operation. Sådan lyder beskyldningen fra Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen:

- Vi ser, at russerne udvikler en fortælling og et påskud for en sådan militær operation under dække af en humanitær operation, og vi ser militær oprustning, der kan bruges til en sådan ulovlig militær operation i Ukraine, siger Fogh.

Han mener samtidig, at der er "en høj sandsynlighed" for, at russiske styrker i den nærmeste fremtid indleder en sådan militær operation i Østukraine.

Ifølge den vestlige forsvarsalliance befinder der sig omkring 20.000 russiske soldater på grænsen ind til det østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister i flere måneder har kæmpet mod det ukrainske militær.

- Der er tusindvis af veludstyrede russiske soldater, og vi ser det som en indikation for, at Rusland holder muligheden for en militær operation i Ukraine åben. Enhver russisk indgriben under dække af en humanitær mission vil være uberettiget og ulovlig, siger Fogh.

Han tilføjer, at den eneste løsning på konflikten er, at Rusland trækker sine soldater tilbage, standser strømmen af våben og penge til separatisterne og ophører med at støtte separatisternes politiske kamp om selvstændighed.

Regeringen i Kijev oplyser, at man gennem diplomatiske kilder de seneste dage er lykkedes med at forhindre en russisk militæroperation i Østukraine.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har flere gange kaldt dele af Østukraine "Det Nye Rusland". Mandag forsikrede Moskva, at Rusland ikke vil lancere en humanitær operation i Østukraine uden international støtte.

Ruslands annektering af Krim-halvøen i marts og den fortsatte støtte til de prorussiske separatister har forårsaget den største krise i forholdet mellem Vesten og Moskva siden den kolde krig.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip