Fogh: Vi vil hjælpe Georgien tættere på Nato

Georgien skal tættere på Nato med en hjælpepakke fra alliancen, og senest i 2015 vil Nato beslutte, om ansøgerlandet Montenegro skal inviteres med eller ej.

Det er budskabet fra Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, som er på vej ind til et møde med de 28 Nato-landes udenrigsministre onsdag. De mødtes også tirsdag aften, hvor Natos "åben dør-politik" blev diskuteret.

Montenegro, Bosnien, Makedonien og Georgien har ansøgt om at blive optaget i Nato.

- Hvert land har stadigvæk arbejde at gøre på forskellige områder. Vi vil give ansøgerlandene den støtte, de har brug for, for at komme igennem døren til Nato. Det er en beslutning, som skal tages på topmødet (i Wales til september, red.).

- Men vi er principielt blevet enige om at udvikle en pakke til Georgien, som skal hjælpe landet med at komme tættere på Nato, siger han.

Elementerne i pakken vil blive udviklet i de kommende uger.

Selvom der er anerkendelse af, at den tidligere sovjetrepublik har deltaget som mønsterelev i de fleste Nato-missioner og øvelser, gør kilder i Nato det klart, at landets nærhed til Rusland og frygten for at provokere russerne gør det svært for Nato at gå for langt.

Om ansøgerlandet Montenegro siger Fogh, at alliancen vil starte fokuserede samtaler med landet og vurdere senest ved slutningen af 2015, om Montenegro vil blive inviteret til at tilslutte sig Nato.

Som en stikpille til Rusland, som er stærkt imod Nato-udvidelser mod øst, siger Fogh, at intet land uden for alliancen har ret til at nedlægge veto mod optagelsen af et land i Nato.

Alliancens forhold til Rusland vil også blive diskuteret onsdag.

- Jeg er ked af at måtte sige, at vi ikke ser tegn på, at Rusland respekterer sine internationale forpligtelser. Så i dag vil vi revurdere vores forhold til Rusland og beslutte, hvad vi nu skal gøre, siger generalsekretæren.

Samtidig vil udenrigsministrene blive enige om en støttepakke til Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip