Folk raser over Lego-nej til kinesisk kunstner

Harmen og vreden er ikke til at komme uden om i de mange beskeder på Twitter og Instagram, hvor folk i stærke vendinger kritiserer Lego for ikke at give en kinesisk kunstner og systemkritiker Ai Weiwei lov at købe et stort parti Lego-klodser.

Klodserne skulle bruges til en udstilling senere på året på det australske museum National Gallery of Victoria.

Men Lego har afvist kunstnerens forespørgsel med begrundelsen om, at legetøjskoncernen ikke vil gå ind i politiske projekter ved at bidrage med klodser.

Ai Weiweis egen reaktion på afvisningen er ikke til at tage fejl af. På Instagram har han lagt et billede op af Lego-klodser, der bliver skyllet ud i et toilet.

I en lang tekst under billedet skriver han blandt andet, at Legos beslutning om ikke at sælge sine produkter til kunstneren efter hans mening er en diskriminerende og censurerende handling.

Under hashtags som #Legoboycott og #Legogate får folk fra store dele af verden afløb for deres frustrationer på Twitter.

En person skriver til Legos Twitter-profil: "Virkelig? Censur? Jeg troede, at Lego var en stolt, liberal europæer, som vil bygge en bedre fremtid."

En anden Twitter-bruger skriver: "Lego har solgt ud til den kinesiske regering. Det er meget skuffende".

Flere har taget billeder af en strittende langfinger foran Lego-butikker. Ifølge The Guardian har kunstneren tidligere selv taget sådanne billeder foran Det Hvide Hus, Eiffeltårnet og Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

Mange har tilkendegivet, at de vil donere deres egne klodser til projektet beder kunstnere om at sende en adresse, som han kan modtage klodserne på.

Lego ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Men Legos pressechef understreger, at virksomheden generelt ikke sælger såkaldte "bulks" - altså store partier af klodser uden for det almindelige sortiment - til politiske formål.

Ai Weiwei har med direkte kritik og et stort internationalt netværk længe været en torn i øjet på Kinas politiske ledelse. I 2011 blev han anholdt og fængslet i 81 dage, hvilket blev efterfulgt af husarrest, og hans pas blev taget fra ham.

/ritzau/

 

Dagens Gossip