Folketinget kræver eksperthøring om spiontjeneste

Skrevet af admin

24/03/2014

Dagens topnyheder

En række af Folketingets partier vil nu selv tale med de eksperter, som advarer om, at borgernes retssikkerhed kan være i fare, fordi statens civile internetovervågning er flyttet ind hos Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det skriver Politiken mandag.

Venstre, SF, Liberal Alliance og Enhedslisten står bag et ønske om en eksperthøring om sagen i Folketingets Retsudvalg.

- Der er et misforhold mellem det, vi kan se, at forstandige folk siger om forslaget, og hvad vi får at vide fra Forsvarsministeriet, siger Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliance, til Politiken.

Statens civile internetovervågning er allerede for halvandet år siden slået sammen med den militære ditto i Center for Cybersikkerhed og placeret under forsvarets hemmelige spiontjeneste.

Men først nu forsøger regeringen at få Folketingets tilslutning til den lov, som skal regulere, hvordan og hvor meget Forsvarets Efterretningstjeneste må få fingrene ned i de oplysninger, som opsamles, når blandt andet ministeriernes internet overvåges.

Forsvarsministeriets udkast til loven har fået eksperter i en række organisationer - fra Dansk Industri til Institut for Menneskerettigheder - samt Rigsadvokaten og rigspolitichefen til at løfte pegefingeren.

De advarer om, at beskyttelsen af borgerens retssikkerhed og adskillelsen mellem politiets efterforskning og spiontjenestens arbejde ikke er sikret tilstrækkeligt.

Hverken persondataloven, forvaltningsloven, offentlighedsloven eller retsplejeloven gælder for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen, SF, bakker op om høringen. Hun bekræfter desuden, at der vil komme en parallelbehandling af lovforslaget i retsudvalget.

Det omdiskuterede lovforslag skulle have været fremsat i Folketinget forrige fredag.

Nu oplyser Forsvarsministeriet i et skriftligt svar til Politiken, at "lovforslaget forventes stadig fremsat inden for denne folketingssamling", hvilket vil sige inden sommerferien.

/ritzau/