Folketingets formand: Eva Kjer følger grundloven

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fik torsdag hård kritik i folketingssalen, fordi hun vælger at blive på ministerposten, selv om et flertal i Folketinget ikke længere har tillid til hende.

Normalt plejer ministre i den situation selv at træde tilbage.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, fastslår dog, at Eva Kjer Hansen med sin beslutning hverken bryder grundloven eller Folketingets forretningsorden.

Spørgsmål: Er det god stil, at hun vælger at blive?

- Jeg kan ikke blande mig i, om det er god stil. Jeg skal blande mig i, om det strider mod grundloven eller Folketingets forretningsorden. Og det gør det på ingen måde.

- Det er rigtigt, at der er et flertal, der har udtalt mistillid til ministeren. Men det er ikke sket endnu (at man har stemt om mistilliden i folketingssalen, red.), og ud fra det kan jeg ikke gøre noget. Og jeg agter ikke at gøre noget, siger Pia Kjærsgaard til Ritzau.

Situationen er helt usædvanlig, fordi Eva Kjer Hansen ikke kan være i tvivl om, at et flertal ikke længere har tillid til hende.

Rød blok har fremsat et mistillidsvotum til ministeren, og De Konservative har meddelt, at man stemmer for og har også formelt tilsluttet sig proceduren. Samtidig har medlemmer af de pågældende partier på talerstolen i Folketinget udtrykt deres mistillid.

Det er aldrig tidligere i Folketingets historie sket, at en minister alligevel vælger at blive på posten og venter på, at flertallet gennemgår den formelle procedure med at indkalde til en hasteforespørgsel, så der kan stemmes i salen.

Normalt ville ministeren på nuværende tidspunkt have meddelt, at han eller hun træder tilbage af respekt for flertallets ønske. Det var også tilfældet, sidste gang et flertal udtrykte mistillid til en minister - daværende justitsminister Morten Bødskov (S).

Spørgsmål: Det har hidtil været kutyme, at ministre fulgte flertallet, når man kan se, at det er der. Bør man ikke gøre det i denne sag også?

- Det vil jeg ikke forholde mig til. Som Folketingets formand skal jeg forholde mig til, om reglerne er overholdt, og om det er i overensstemmelse med statsretten, og det er det.

- Det er selvfølgelig en usædvanlig situation, men der er ikke noget forkert i den.

Spørgsmål: Er du overrasket over, at det er kommet så vidt?

- Jeg tror ikke, at det, der sker i de her dage, fremmer folkets forståelse for, hvad der sker herinde på Christiansborg.

- Jeg kritiserer hverken Eva Kjer Hansen eller oppositionen, men jeg tror, at hele stemningen herinde gør, at folk tænker: Hvad er det dog, der sker, siger Pia Kjærsgaard.

Hun er bekymret for, at opgøret vil forværre tillidskrisen mellem den danske befolkning og politikerne på Christiansborg.

- Jeg har været bekymret i temmelig lang tid, og det her gør det ikke bedre. Jeg tror ikke, det er det, folk forventer, når de åbner for tv eller læser aviser eller hører radio. Det er ikke, hvad de forventer, når Danmark står over for meget stor udfordringer, siger Pia Kjærsgaard.

Hun understreger igen, at hendes bekymring er generel og ikke rettet mod parterne i konflikten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip