Folketingets formand: Han bliver husket som folkets Anker

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, skriver i en udtalelse, at hun har modtaget nyheden om tidligere formand for Socialdemokraterne og tidligere statsminister Anker Jørgensens død med vemod.

Han sov søndag stille ind omgivet af sin familie. Anker Jørgensen var statsminister i flere omgange fra 1972 til 1982 og formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987.

- Det er med stor vemod, at jeg har modtaget budskabet om, at forhenværende statsminister Anker Jørgensen er død i dag. Mine tanker går til Anker Jørgensens familie og nære.

- Anker Jørgensen havde et langt og godt liv og var en folkets mand, som alle var på fornavn med, skriver Pia Kjærsgaard, stifter af Dansk Folkeparti og formand for Folketinget.

Pia Kjærsgaard nævner specifikt Anker Jørgensens personlige facon og hans folkelighed.

- Han var en klassisk arbejder og fagforeningsleder, som forblev tro mod sine idealer hele sit liv. Som statsminister takkede han nej til at bo på Marienborg. Han foretrak at blive i sin treværelses lejlighed på Borgbjergsvej i Sydhavnen.

- Han var meget jordnær og vil derfor altid blive husket som folkets Anker, skriver Pia Kjærsgaard.

Anker Jørgensen blev 93 år gammel. I sin periode som formand for Socialdemokraterne og som statsminister stod han blandt andet bag oprettelsens af Lønmodtagernes Dyrtidsfond og efterlønnen.

Perioden er dog også kendetegnet ved massive økonomiske problemer, og Anker Jørgensen måtte i 1982 overlade regeringsmagten til de borgerlige netop på grund af statens økonomiske situation.

/ritzau/

 

Dagens Gossip