Forældre: Mere arbejdstid kræver bedre institutioner

Det vil kræve et gevaldigt løft af daginstitutionerne, hvis danske familier skal prioritere arbejdslivet højere, således at færre kvinder går på deltid, end tilfældet er i dag.

Det siger Dorthe Boe Danbjørg, som er formand for forældrenes landsorganisation, Fola, i kølvandet på V-regeringens ønske om, at flere kvinder skruer op for antallet af timer på arbejdsmarkedet og dermed bruger mindre tid på familien.

- Det kræver en minimumsnormering, så forældrene kan vide, at der er trygge og gode tilbud, mens vi voksne passer vores arbejde.

- Regeringen overser en vigtig pointe, og det er, at vi har et faldende fødselstal, og det, tror jeg ikke, kommer til at stige, hvis vi skal arbejde mere, siger Dorthe Boe Danbjørg.

35 procent af de kvindelige lønmodtagere var sidste år på deltid, hvilket ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er alt for højt. Forældrene skal indse, at de kommende årtier bliver meget anderledes.

Regeringen nævner ikke konkrete tiltag i udmeldingen, men nævner bedre "offentlige servicer", så forældre kan have tillid til vuggestuer, børnehaver og skoler. En mulighed kunne være at se på boligjobordningen, også kendt som håndværkerfradraget.

Men som det er i dag, er det for dyrt, lyder det fra Fola.

- Boligjobordningen skal være mere tilgængelig. Som det er nu, er det kun for dem, der har økonomien i orden. Der skal et større tilskud til, hvis det skal batte.

- Vi vil gerne se på bedre daginstitutioner, lavere takster på daginstitutioner, åbningstider og minimumsnormering, lyder det.

Ifølge Dorthe Boe Danbjørg er det, som om ministrene "slet ikke har fulgt med i debatten de seneste to år, hvor børnefamilier gentagne gange har sagt, hvor pressede de er."

- Det er en helt forfejlet familiepolitik, hvis man overhovedet kan tale om det. Det vidner mere om, at regeringen har travlt med en ny arbejdspolitik med henblik på, at vi skal vækste mere, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip