Forældre opfordres til at klage over giftige løbecykler til børn

Skrevet af Sol Stoffregen

|

19/08/2013

Dagens topnyheder

Forbrugerrådets nyeste test af uønsket kemi i løbecykler afslører tre syndere. En cykel fjernes helt fra markedet og en anden cykel får fjernet de giftige dele, mens en tredje cykel forbliver uændret, skriver forbrugermagasinet Tænk, som udgives af Forbrugerstyrelsen.

Tænks testmedarbejdere har fundet problematiske ftalater i tre løbecykler af mærkerne JD Bug, Kokua og PUKY. Ftalaterne er mistænkt for at være hormonforstyrrende og er forbudt i produkter til børn under tre år.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Efterfølgende har importørerne af Kokua-løbecyklen valgt at skifte den skadelig del, sadlen, ud, og Toys'R'Us, som forhandler JD BUG-løbecyklen, har taget cyklen ud af sortimentet.

Derimod har producenten af PUKY selv testet deres cykel og har ikke fundet spor af skadelige stoffer i håndtagene, som Tænk gjorde.        

- Der er ikke akut sundhedsfare forbundet med cyklerne, men når det er sagt, er det uønskede stoffer, der ikke bør findes i produkter til børn, siger Stine Müller, testansvarlig for Tænk til dagens.dk. 
 
Det er uacceptabelt
Stine Müller opfordrer bekymrede forældre til at henvende sig til forhandleren af børnenes løbecykler og gøre opmærksom på fundene.

- Man skal sige fra overfor producenten eller forhandleren og vise, at det her er uacceptabelt. Måske kan man få en ny sadel eller noget andet. Ellers kan man selv skifte sadlen eller sætte et betræk på, lyder rådene fra Stine Müller.        

De skadelige stoffer kan overføres ved, at barnet sutter eller via hudkontakt. Stine Müller gør opmærksom på, at den uønskede kemi i løbecyklerne er et ud af mange bidrag, som børn udsættes for i hverdagen.