Forældre: Skolerne presser os til at købe dyre computere til børnene

Skrevet af admin

|

01/10/2014

Dagens topnyheder

Flere og flere skoler opfordrer forældre til at købe dyrt udstyr som for eksempel computere eller iPads til brug i undervisningen.

Det sker under overskriften "Bring Your Own Device", der er en del af digitaliseringsstrategien for folkeskolen. Regeringens mål er, at strategien skal være rullet ud på alle folkeskoler i 2015, skriver dr.dk.

Men det er langt fra alle forældre, der har råd til at købe for flere tusinde kroner udstyr, frygter foreningen Skole og Forældre.

- Der er en udtalt eller uudtalt forventning om, at børnene selv har det med, og det får forældrene til at tænke, at de nok hellere må gå ud at købe udstyret, selv om de måske ikke har råd, siger Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre, til Ritzau.

Ifølge grundloven skal der være fri og lige adgang til skolegang i Danmark, og faktisk er skolerne forpligtet til at stille udstyr til rådighed for eleverne. Ifølge en fire år gammel afgørelse fra Folketingets Ombudsmand kan folkeskoler ikke kræve, at elever bruger egen computer i undervisningen.

Derfor er opfordringen fra Skole og Forældre klar.

- Vores opfordring er, at det er kommunen, der skal levere computere og lignede til brug i skolen. Dernæst opfordrer vi også skolerne til at tænke over, hvordan de kommunikerer forventningerne om udstyr ud til forældrene, siger Mette With Hagensen.

Alligevel prøver skolerne at få forældrene til at betale for udstyret. Men det er problematisk, når beløbene for egenbetaling bliver så høje, at flere elever ikke kan være med, mener Skole og Forældre.

- Det koster jo væsentligt mere end blyanter og lommeregnere. Når eleverne skal på lejrskole, er der også en grænse på 75 kroner per dag. Det er det niveau, vi skal være på, siger Mette With Hagensen, der tror, at kommunernes pressede økonomi spiller ind.

Foruden problemer med at have råd til udstyr, frygter Skole og Forældre også, at der kan opstå mobning, fordi nogle elever har dyrere og bedre udstyr end andre, samt, at lærerne skal bruge for meget tid på at sætte sig ind i flere forskellige computere og styresystemer.

 

/ritzau/