Forældre til bortførte børn får nu en hjælpende hånd

Skrevet af admin

27/03/2014

Dagens topnyheder

Forældre til bortførte børn eller børn i fare for at blive bortført får nu en hjælpende hånd.

Torsdag begynder en såkaldt Koordinationsenhed for Børnebortførelser sit arbejde, som har til formål at yde en forstærket indsats til de forældre, der udsættes for, at deres barn bortføres til et andet land.

Med oprettelsen af enheden samles alle relevante myndigheder på samme kontor i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, og dermed skal forældre nu kun henvende sig et sted for at få hjælp og rådgivning i sager om børnebortførelser.

- Før var det sådan, at enten skulle man ringe til Udenrigsministeriet eller til Socialministeriet afhængig af, om det er et land, der er medlem af Haager-konventionen (den internationale børnebortførelseskonvention). Og det kan man jo ikke lige vide, siger Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo (V), til Ritzau.

Han glæder sig over, at forældre nu kun skal ringe et sted for at få både ministeriel og politimæssig hjælp.

- Det er en kæmpe gevinst, for det er vigtigt, at vi kommer ind i de sager hurtigst muligt og får aktiveret politiet og sagsbehandlere i en fart, så man kan få stoppet en eventuel bortførelse, siger Eyvind Vesselbo.

Koordinationsenheden tilbyder blandt andet forældrene hjælp og vejledning til retshjælp og økonomisk støtte. I særligt vanskelige sager kan enheden rejse til det land, barnet er bortført til, for at gå i direkte dialog med relevante myndigheder i landet.

Oprettelsen af Koordinationsenheden for Børnebortførelser blev vedtaget af et enigt folketing i maj 2013, og der er afsat 2,9 millioner kroner årligt fra satspuljen til initiativerne i enheden.

Ifølge Udenrigsministeriet er 46 børn lige nu bortført til udlandet. 60-70 procent af børnebortførelses-sagerne løses inden for det første år.

/ritzau/