Forældretræning letter livet for ADHD-børn

Når de voksne lærer at tro på deres egne evner som forældre, så hjælper det børn med udviklingsforstyrrelsen ADHD til et bedre liv.

Hverdagen bliver nemmere, og børnene bliver gladere, når forældrene har deltaget i et 12-ugers kursusforløb med andre mødre og fædre i samme situation.

Programmet "Kærlighed i Kaos" er udviklet af ADHD-foreningen og evalueret af SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Her konkluderer forsker Christoffer Scavenius Sonne-Schmidt, at kurset giver forældrene et større selvværd og en større tiltro til deres evne som forældre.

Samtidig fortæller han, at der er et fald i antallet af konflikter mellem børn og forældre over hverdagskrav, såsom at barnet skal i bad, spise morgenmad eller lignende.

Det giver et overskud, som smitter positivt af på barnet, fortæller Christine Josephsen, som er mor til en dreng på otte år, og som sammen med sin mand er blandt de 322 forældre, der har deltaget i kursusforløbet.

- Vi er blevet mere tilgivende og rummelige over for vores dreng. Tidligere var jeg meget efter ham, men jeg har lært at sætte mine krav og ambitioner ned og i stedet tillade ham, at der er ting, som han ikke kan, siger Christine Josephsen til Ritzau.

- Vi har lært, at det ikke er os, der har ødelagt ham, men at vi er hans stærkeste ressource.

De seneste 10-15 år er der sket en voldsom stigning i antallet af børn og voksne med ADHD. Men mange diagnosticeres først, når de kommer i skole, og det betyder, at mange familier indtil da står alene og selv må håndtere de vanskeligheder, som forstyrrelsen medfører.

Her kan det nye program komme til gavn, da det også henvender sig til forældre med børn, der endnu ikke har fået diagnosen.

- Ved den første lille undren kan man henvende sig til os og komme på det her kursus. Der er ingen forventning om, at man har en diagnose eller har været igennem en udredning, fortæller direktør for ADHD-foreningen, Camilla Louise Lyndiksen.

Evalueringen fortæller ikke noget om, i hvilken grad programmet kan reducere eller erstatte medicin som Ritalin.

/ritzau/

 

Dagens Gossip