Forbrændte elever antændte træsprit i stegepande

En gruppe elever på Lagoniskolen i Vojens hældte forskellige brændbare væsker i en stor stegepande, og det var blandt andet årsagen til en alvorlig ulykke i sidste uge. Seks piger blev forbrændt ved ulykken.

Arbejdstilsynet har efter ulykken undersøgt hændelsen. Ritzau har fået aktindsigt i undersøgelsen, og af den fremgår det, at en elevgruppe langt fra fulgte forsøgsvejledningen.

Meningen var, at eleverne i en porcelænsskål skulle antænde 10 milliliter husholdningssprit. Ilden skulle derefter slukkes med en hjemmelavet skumslukker lavet af blandt andet eddikesyre, natron og opvaskemiddel.

En elevgruppe brugte dog ikke en porcelænsskål til at antænde spritten i. I stedet brugte de en stegepande med en diameter på 25-30 centimeter.

Ud over husholdningssprit hældte eleverne også metanol - også kaldet træsprit - i panden, og ifølge Arbejdstilsynet var det netop afvigelserne fra forsøgsvejledningen, som førte til ulykken.

Ifølge Arbejdstilsynets rapport skete ulykken, netop idet en af eleverne hældte træsprit i stegepanden.

Seks piger blev forbrændt ved ulykken. To så alvorligt, at lægerne valgte at lade dem overføre til Rigshospitalet, som har en særlig specialiseret afdeling for behandling af brandsår.

Af Arbejdstilsynets rapport fremgår det, at den ansvarlige lærer var en erfaren underviser og faglærer i faget. Læreren var desuden sammen med en anden lærer.

Tilsynet vurderer, at forsøget ikke blev planlagt, tilrettelagt og udført forsvarligt, og skolen har derfor fået et såkaldt strakspåbud, som kræver at skolen strammer op på sikkerheden omkring fysiksforsøg.

/ritzau/