Forbrugere skal have krav på billig bankkonto

Alle danskere uanset indkomst skal have adgang til en helt basal bankkonto, hvor man kan modtage løn og hæve penge, og som maksimalt må koste 180 kroner i gebyr om året.

Derudover skal alle have ret til en ekstra konto, hvor man kan få adgang til blandt andet netbank og betalingsservice. Her må bankerne kun have en "rimelig" fortjeneste.

Det er en arbejdsgruppe under Finanstilsynet nået frem til, og Erhvervs- og Vækstministeriet skal nu i gang med det lovgivende arbejde med henblik på at ændre reglerne for bankerne.

- Jeg synes, at arbejdsgruppen har fundet frem til en god model, som slår fast, at bankerne har et socialt ansvar over for samfundsgrupper med en lav indkomst, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i en pressemeddelelse.

- Med dette forslag vil alle forbrugere kunne vælge mellem to forskellige konti afhængigt af behov og ønsker. Det muliggør, at forbrugerne ikke skal betale for funktioner, som de ikke har behov for. Det synes jeg, er en fornuftig ordning, siger Henrik Sass Larsen.

Der findes i dag ingen regler for, hvor store gebyrer bankerne kan tage for almindelige bankkonti. Reglerne om god skik for finansielle virksomheder siger, at en bank ikke kan nægte en borger at oprette en konto uden en "individuel og saglig begrundelse".

Forslaget fra arbejdsgruppen kommer i forlængelse af, at EU-kommissionen for mere end tre år siden udstedte en henstilling, der skulle sikre EU-borgere ret til en basal bankkonto, hvilket gjorde, at der fra dansk side blev nedsat en arbejdsgruppe.

For omkring halvandet år siden rasede der en offentlig debat om bankernes høje gebyrer for at oprette almindelige bankkonti til kunder.

Det fik den daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) til at opfordre til, at alle skulle have adgang til en basal konto på rimelige og fair vilkår, og hun bad derfor arbejdsgruppen overveje den del også.

I april i år vedtog Europaparlamentet et direktiv, der skulle sikre, at alle EU-borgere over 18 år har ret til at åbne en almindelig bankkonto.

/ritzau/

 

Dagens Gossip