Forside Nyheder Forbrugerne holder på pengene. Det koster industrien job

Forbrugerne holder på pengene. Det koster industrien job

Forbrugerne holder på pengene. Det koster industrien job

Lige nu læser andre

På landsplan er antallet af beskæftigede faldet med fem procent siden 2009.

Men det er ikke alle brancher, som har mistet arbejdspladser. I ejendomshandel og udlejningsbranchen var der i 2012 knap otte procent flere beskæftigede end i 2009, hvor 41.514 arbejdede med huse og lejligheder.

Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har lavet på baggrund af tal fra eStatistik. Ud af de i alt 19 brancher, som arbejdsmarkedet er delt op i, har der været jobvækst i de seks.

Også i råstofindvindingsbranchen og undervisningssektoren er der kommet flere i job.

Læs også

Den helt store taberbranche er industrien, hvor knap hvert femte job er forsvundet på tre år. Også bygge- og anlægsbranchen, energiforsyningssektoren og transportbranchen er hårdt ramt af fyringer.

Krisen har ændret på, hvilke brancher der vækster på beskæftigelsesområdet, forklarer Niels Westergaard-Nielsen, økonomiprofessor ved Copenhagen Business School.

– De brancher, hvor vi normalt ville have vækst, går dårligt, fordi der er problemer med forbrugernes efterspørgsel og med finansieringen.

– Flere af de brancher, der vokser, er ikke drevet direkte af forbrugernes efterspørgsel. Flere af dem er derimod statsfinansieret, siger økonomiprofessoren og henviser til blandt andet undervisnings-, sundheds- og kultursektoren.

Samlet set er beskæftigelsen faldet fra 2.817.957 i 2009 til 2.673.552 i 2012.

– Hvis man sammenligner med andre lande, går det væsentligt dårligere i Danmark end andre steder.

– Vores tab i job er næsten af samme størrelsesorden som i Italien, og det er ikke Italien, vi plejer at sammenligne os med, siger Niels Westergaard-Nielsen til Ugebrevet A4.

/ritzau/

Læs også

Ads by MGDK