Forbrugerrådet: Alle procedurer må gennemgås kritisk

Skrevet af admin

18/08/2014

Mest læste i dag

Det er vigtigt, at alle procedurer i den verserende listeria-sag bliver gennemgået kritisk. Det er helt afgørende, at fødevaresikkerheden er god nok.

Det siger seniorkonsulent Camilla Udsen, Forbrugerrådet Tænk.

- Alle procedurer - både virksomhedernes egenkontrol og myndighedernes håndtering - skal ses grundigt igennem med kritiske øjne for at vurdere, om der er afsat ressourcer nok til området. Og på den baggrund må man vurdere, om der er behov for at tilføre flere ressourcer, siger hun.

Mandag blev endnu fire patienter bekræftet smittet med listeria fra kødpålæg fra virksomheden Jørn A. Rullepølser. Dermed er tallet af smittede ifølge Statens Serum Institut (SSI) oppe på 24.

- Men det er vigtigt, at man ikke bare flytter rundt på kontrolmidlerne. Vi har en høj fødevaresikkerhed, men det må ikke blive så reaktivt, at man flytter rundt, alt efter hvor der er en fødevareskandale. Det er vigtigt, at man har et basisniveau af kontrol, siger hun.

Af en redegørelse fra Fødevarestyrelsen, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) modtog søndag, fremgår det, at myndighederne har reageret for langsomt i sagen.

- Derfor er det også nødvendigt at se på, om myndighederne har ressourcer nok til at agere hurtigt, eller om der er sparet for meget i Fødevarestyrelsen, siger Camilla Udsen.

I Venstre ser fødevareordfører Erling Bonnesen frem til et møde onsdag i Folketingets fødevareudvalg, som Dan Jørgensen har inviteret til.

- Det er godt, at ministeren har erkendt, at der er sket konkrete fejl i den konkrete sag. Ministeren iværksætter nu en supplerende undersøgelse, hvor procedurerne skal ses efter. Det er vigtigt at få styr på fødevarekontrollen både i forhold til forbrugerne og vores eksport, siger han.

Også Dansk Folkeparti ser frem til mødet onsdag.

- Vi skal ikke lægge kontrollerne i faste rammer og lade indsatsen styre af måltal. Fødevarestyrelsen skal leve op til sit tilsynsansvar. Hvis der er behov for at se på Fødevarestyrelsens arbejdsbetingelser, må vi gøre det, siger fødevareordfører René Christensen.

- Og så skal vi se på, om vi kan sikre, at der bliver reageret hurtigere i fremtidige sager. Udmøntes mødet på onsdag ikke i helt konkrete handlingsplaner, må vi kræve et samråd.

/ritzau/