Forbrugsfesten er udskudt - igen

Skrevet af admin

|

21/11/2013

Dagens topnyheder

Forbrugertilliden faldt fra 4,6 i oktober til 4,0 i november, viser tal fra Danmarks Statistik. Og det er blandt andet synet på privatøkonomien, der har fået et hak i tuden,

- Der er sågar en lille overvægt af forbrugere, som mener, at deres egen økonomi er dårligere nu end for et år siden, til trods for, at både realindkomster og huspriser er steget i den periode, siger Las Olsen, privatøkonom fra Danske Bank.

Han understreger dog, at forbrugertilliden fortsat befinder sig på et højt niveau. Ud fra en normal sammenhæng mellem tillid og forbrug skulle det svare til, at vi har et ganske pænt opsving.

- Ganske vist har vi altså flere penge end for et år siden. Men når en overvægt af forbrugere ikke selv opfatter det sådan, er det nok tvivlsomt, om det vil vise sig i form af for eksempel større julegaver end sidste år, påpeger Las Olsen.

Ulrikke Ekelund, der er cheføkonom i BRFkredit, siger, at tallet på forbrugertilliden fortsat er i den lave ende i et historisk perspektiv, men trods alt ganske højt for tiden efter finanskrisen.

- Dagens fald er af mindre karakter, hvorfor man ikke skal tillægge den alverdens betydning, siger hun.

- Når det er sagt, kommer det dog bag på os, at forbrugertilliden ikke fortsætter med at stige, idet der trods alt igennem en periode har være flere tegn på, at økonomien er ved at løsne op, lyder det fra cheføkonomen.

I BRFkredit forventer man, at privatforbruget stille og roligt vil bevæge sig op i et mere normalt leje i løbet af 2014. Her vil skattelettelser, lave renter og andet vil virke som en katalysator.

/ritzau/