Forbund indleder dopingjagt på maratonløbere

Flere dopingskandaler får nu atletikkens verdensforbund og de store løbsarrangører til at indlede jagten på dopingsyndere i maratonløb.

Arrangørerne af verdens største maratonløb - London, New York, Boston, Chicago, Tokyo og Berlin, er gået med til at finansiere ekstra dopingprøver af verdenseliten.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den økonomiske støtte betyder, at verdens 150 bedste løbere står overfor mere omfattende analyser både i forbindelse med maratonløbene og udenfor konkurrence.

Tiltaget kommer efter dopingskandaler med senest russeren Liliya Shobukhova, den næsthurtigste kvinde i verden nogensinde, og kenyaneren Rita Jeptoo, som har vundet Boston Marathon tre gange.

Jeptoo har to gange vundet maratonløbene i Boston og Chicago i samme kalenderår, og hun er en af i alt 35 kenyanske atletikfolk, som er blevet testet positive inden for de seneste par år.

Ifølge det internationale atletikforbunds antidopingchef, Thomas Capdevielle, skal de øgede økonomiske midler bruges til at følge flere løbere tæt med det biologiske pas, som også kendes fra cykelsporten, samt til flere kontroller udenfor konkurrence.

Et nyt dopinglaboratorium, som åbner om kort tid i Kenya, har atletikforbundet også store forventninger til. Det skal primært teste atleter fra Kenya, Etiopien og Uganda.

- Maratonløbere er sværere at holde øje med, fordi de ikke konkurrerer så ofte, siger Thomas Capdevielle til AFP.

Atletikforbundet har brugt det biologiske pas i et par år og udvider således nu ordningen til at omfatte flere løbere. Siden det blev indført, har 42 atleter fået karantæne, mere end halvdelen er russere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip