Forbundspræsidenten under Tysklands genforening er død

Den tidligere tyske forbundspræsident Richard von Weizsäcker, som blev den første præsident for det genforenede Tyskland, er død ifølge nyhedsbureauet dpa.

Han blev 94 år.

Den tidligere CDU-politiker huskes imidlertid nok bedst, i hvert fald i hjemlandet, for en tale, som han holdt i 1985.

På 40-års-dagen for nazisternes overgivelse 8. maj efter Anden Verdenskrig talte han ved en mindehøjtidelighed i Forbundsdagen om de ufattelige lidelser, som Hitler-regimet havde påført Europas folk - og dermed tyskerne selv.

- 8. maj var en befrielsesdag. Den befriede os alle fra det nationalsocialistiske voldsherredømmes menneskeforagtende system.

- Denne befrielse betyder ikke, at vi skal glemme de store lidelser, som for mange mennesker først begyndte 8. maj og derefter.

- Men vi må ikke se krigens afslutning som årsag til flugt, fordrivelse og ufrihed. Årsagen ligger langt mere i dens begyndelse og opkomsten af dette voldsherredømme, der førte til krig, sagde Weizsäcker.

Richard von Weizsäcker blev født i 1920 i Stuttgart.

Hans far, Ernst von Weizsäcker, var under Anden Verdenskrig statssekretær i det tyske udenrigsministerium indtil 1943, og hans bror, Carl Friedrich von Weizsäcker, var en kendt filosof og fysiker.

Richard von Weizsäcker var borgmester i Berlin i 1980'erne, inden han blev forbundspræsident i Vesttyskland, og fra oktober 1990 blev han præsident for det genforenede Tyskland.

Posten som tysk forbundspræsident er primært ceremoniel, men statsoverhovedet skal sætte sin underskrift på lovene og kan dermed også blokere dem.

Det er også ham, der i givet fald skal udskrive valg uden for en valgperiode.

/ritzau/

 

Dagens Gossip